fbpx

Een sitemap indienen bij Google in 6 stappen

sitemap indienen bij google search console

Of je nu een gloednieuwe website lanceert of je bestaande site wilt optimaliseren voor betere zoekmachinezichtbaarheid, het indienen van een sitemap bij Google is een cruciale stap om ervoor te zorgen dat je website correct wordt geïndexeerd.

Wat is een sitemap?

Een sitemap is als een soort kaart die zoekmachines zoals Google door je website leidt. Een sitemap indienen bij Google zorgt ervoor dat je pagina’s sneller en nauwkeuriger worden opgenomen in de zoekresultaten. In deze gids leg ik in 6 stappen uit hoe je een sitemap indient bij Google.

Stap 1: Maak een Sitemap

Voordat je je sitemap kunt indienen bij Google, moet je er eerst een maken. Gelukkig zijn er verschillende tools beschikbaar waarmee je dit gemakkelijk kunt doen. Populaire opties zijn Yoast SEO (voor WordPress-gebruikers) en online sitemapgeneratoren zoals XML-sitemaps.com. Een sitemap is een XML-bestand dat een lijst bevat van alle pagina’s op je website die je wilt laten indexeren.

Stap 2: Maak een Google Search Console account

Als je nog geen Google Search Console-account hebt, moet je er een maken en je website verifiëren. Google Search Console is een gratis tool waarmee je inzicht krijgt in hoe Google je website ziet en je helpt problemen op te lossen die van invloed kunnen zijn op je zichtbaarheid in de zoekresultaten. Volg simpelweg de stappen die in beeld komen en log vervolgens in op je account. Koppel je website en je bent ready to go!

Stap 3: Ga naar het kopje Sitemaps

Eenmaal ingelogd op Google Search Console, zoek en klik je op de betreffende website-property links bovenin. Aan de linkerkant van het dashboard vind je een menu. Klik op “Sitemaps” onder het tabblad “Indexeren”. Hier kun je je sitemap indienen.

sitemap indienen bij google

Stap 4: Sitemap Indienen

Op de Sitemaps-pagina klik je op de knop “Sitemap toevoegen/testen”. Voer de URL van je sitemap in, meestal is dit iets als “https://www.jouwwebsite.com/sitemap.xml”. Klik op “Indienen” en Google begint met het verwerken van je sitemap.

sitemap indienen bij google

Stap 5: Controleer de Status van je Sitemap

Nadat je je sitemap hebt ingediend, zal Google het verwerken en controleren op eventuele problemen. Terug op de Sitemaps-pagina in Google Search Console zie je de status van je sitemap. Als alles goed gaat, zou je een groen vinkje moeten zien en de melding dat je sitemap is ingediend en geïndexeerd.

Stap 6: Monitor je Prestaties

Blijf regelmatig de prestaties van je website volgen via Google Search Console. Hier kun je zien hoe vaak je sitemap wordt gecrawld, welke pagina’s zijn geïndexeerd en welke mogelijke problemen zijn gedetecteerd.

Kortom, het indienen van een sitemap bij Google is een essentiële stap om ervoor te zorgen dat je website correct wordt geïndexeerd en weergegeven in de zoekresultaten. Met behulp van Google Search Console kun je gemakkelijk je sitemap indienen en de prestaties van je website volgen. Het is een krachtige manier om de zichtbaarheid van je site te vergroten en meer organisch verkeer te genereren.

Ik help je graag bij het verbeteren van jouw zoekmachine resultaten! Plan een gratis groeiscan in, zo kunnen we samen sparren en kijken wat de mogelijkheden zijn om jouw online aanwezigheid te vergroten.