fbpx

SEO optimalisatie inzetten voor je website en social media

seo optimalisatie

Online goed vindbaar zijn is tegenwoordig essentieel voor elk bedrijf dat wil opvallen in deze digitale wereld. SEO optimalisatie (Search Engine Optimization) gaat niet alleen over websites, maar strekt zich ook uit tot sociale media zoals bijvoorbeeld Instagram en Pinterest. Hier volgen een aantal tips voor SEO optimalisatie van je website en sociale mediakanalen.

On page SEO optimalisatie

On page SEO optimalisatie is letterlijk wat je op de pagina’s of in blogposts toevoegt. Hiervoor doe je eerst keyword onderzoek. Gebruik tools zoals Google Keyword Planner of Ubersuggest om relevante keywords voor jouw niche te vinden. Dit zijn keywords waar jouw doelgroep het meeste op zoeken en waar zij graag meer over willen weten. Deze keywords kunnen zowel op je website als social media kanalen worden toegepast.

Wat valt er onder on-page SEO optimalisatie?

1. Optimaliseer meta-tags

Optimaliseer je je website? Zorg er dan voor dat je de SEO titels, meta-beschrijvingen (het eerste wat je ziet op Google, zie foto hieronder) en H1, H2 en H3 titels optimaliseert met relevante keywords. Dit helpt zoekmachines om de inhoud van je pagina’s beter te begrijpen en ze dienovereenkomstig te rangschikken.

TIP: Een goede SEO tool om dit te checken in WordPress is Yoast. Deze tool laat precies zien wat je nog moet doen om de score op groen te krijgen.

seo optimalisatie

2. Maak gebruik van kwalitatieve Inhoud

Of het nu op je website of social media is, kwaliteit gaat boven kwantiteit. Zorg voor goed onderzochte, unieke en waardevolle inhoud die bezoekers willen lezen en delen.

3. SEO optimalisatie voor afbeeldingen

Afbeeldingen kunnen ook worden geoptimaliseerd voor SEO. Zet de keywords in bestandsnamen, alt-teksten en zorg ervoor dat de afbeeldingsgrootte geoptimaliseerd is, zodat je website snel laadt.

4. Maak gebruik van interne en externe links

Link naar relevante content op je eigen website zoals salespages of blogs. Dit helpt niet alleen bij het vasthouden van bezoekers, maar het verbetert ook de interne linkstructuur van je website.

Met externe links link je naar andere websites. Denk bijvoorbeeld aan wetenschappelijke artikelen of organisaties.

Wat is off-page SEO optimalisatie?

Naast on page SEO optimalisatie kun je ook off page optimaliseren. Je houdt je dan meer bezig met het linkprofiel van je website. Dit zijn alle websites die naar jouw website linken. Dit bestaat uit:

  • Backlinks: dit zijn verwijzingen van het ene kanaal naar het andere, zoals bijvoorbeeld een Instagram story die doorlinkt naar je nieuwe blogpost. Of een andere website die doorlinkt naar jouw website.
  • Linkbuilding: met linkbuilding zorg je ervoor dat zoveel mogelijk relevante websites in jouw niche naar jouw website linken. Let er wel op dat dit dus relevante websites zijn.

 

seo optimalisatie

Tips voor SEO optimalisatie op social media

1. Social media kanalen

Zorg ervoor dat je social media kanalen volledig zijn ingevuld met relevante informatie, inclusief keywords waarop je gevonden wilt worden. Voeg bijvoorbeeld keywords als ‘social media marketeer’ toe in je naam en bio. Een goed ingevuld profiel kan ook rangschikken in zoekmachines.

2. Content delen via social media

Wanneer content van je website wordt gedeeld op sociale media, verhoogt dit de zichtbaarheid en kan het backlinks genereren. Moedig je bezoekers aan om je content te delen door share-buttons toe te voegen of deel de links in je Instagram story.

3. Mobiele optimalisatie

Tegenwoordig zoeken meer dan de helft van de bezoekers via mobiel. Het is daarom cruciaal dat je website mobielvriendelijk is. Een responsief design zorgt ervoor dat je site er goed uitziet en functioneert op elk apparaat, zowel desktop, tablet als mobiel.

4. Blijf actief en betrokken op social media

Regelmatig posten en interactie hebben met je volgers kan je zichtbaarheid op social media vergroten. Dit kan indirect je SEO helpen, aangezien actieve merken vaak als betrouwbaarder worden beschouwd door zoekmachines.

5. Blijf op de hoogte van SEO updates

SEO optimalisatie veranderd voortdurend. Wat vandaag werkt, werkt misschien over een maand weer minder. Blijf op de hoogte van de laatste updates en trends voor zowel website- als social media SEO.

Wanneer starten met SEO?

Het beste is om zo vroeg mogelijk te beginnen. Het liefst wanneer je je website live zet. Hier zijn enkele redenen waarom:

  1. Structuur en design: SEO gaat niet alleen over keywords; de structuur van je website, zoals URL-structuur, navigatie en ontwerp, speelt een rol bij zoekmachine rankings. Door vanaf het begin op SEO te letten, kun je ervoor zorgen dat deze elementen vanaf het begin goed zitten en dit zal positief werken op je ranking.
  2. Inhoudsstrategie: Wanneer je je content plant met SEO in gedachten, zorg je ervoor dat de onderwerpen die je kiest niet alleen relevant zijn voor je doelgroep, maar ook zoekvriendelijk.
  3. Technische SEO: Zaken als sitemap, robots.txt en website-laadsnelheden zijn makkelijker om vanaf het begin goed te krijgen dan om ze achteraf te veranderen of aan te passen.
seo optimalisatie

Kun je SEO optimalisatie ook later implementeren?

Ja, je kunt SEO optimalisatie altijd achteraf implementeren. Echter, kan het achteraf toepassen van verbeteringen meer tijd en middelen vergen dan om het vanaf het begin goed te doen. Hier zijn enkele overwegingen:

  1. Website revisies: afhankelijk van hoe je website oorspronkelijk is gebouwd, moet je misschien veel revisies doen om het SEO-vriendelijk te maken. Dit kan variëren van het wijzigen van URL-structuren tot het volledig herontwerpen van bepaalde pagina’s.
  2. Content aanpassingen: oude blogposts of webpagina’s kunnen mogelijk opnieuw worden geschreven of geoptimaliseerd met keywords.
  3. Kosten: Afhankelijk van de grootte en complexiteit van je website kunnen de kosten voor achteraf aanbrengen van SEO flink oplopen.

 

Dus.. SEO optimalisatie in het kort

SEO-optimalisatie is een voortdurend proces dat consistentie en aanpassing vereist. Door aandacht te besteden aan zowel je website als je social media-kanalen, kun je je online zichtbaarheid maximaliseren en een groter publiek bereiken. Hoewel het beter is om zo snel mogelijk met SEO te beginnen bijvoorbeeld bij het maken van je website, is het nooit te laat om te beginnen met optimaliseren.

Stel je leest nu voor het eerst over SEO, wees dan niet ontmoedigd. Onthoud: SEO is een doorlopend proces, en zelfs websites die vanaf het begin zijn geoptimaliseerd, moeten regelmatig worden bijgewerkt om concurrerend te blijven.

Wil je graag hulp bij jouw SEO optimalisatie? Plan dan een gratis groeiscan in om te kijken wat The Success Agency voor je kan doen!