fbpx

Adverteren op Facebook: zo werkt het

adverteren op facebook

Adverteren is een van de kernpilaren van de hedendaagse marketing. Als je overweegt om te adverteren op Facebook, ben je hier aan het juiste adres. In dit blog gaan we een dieper in het wereldje van Facebook-advertenties, met een simpel stappenplan hoe je kunt beginnen met adverteren op Facebook. Wat de voor- en nadelen zijn, hoe je kunt a/b testen en hoe je je advertenties koppelt aan Instagram.

Waarom adverteren op Facebook?

Voordat we het stappenplan induiken, laten we eerst kijken waarom Facebook zo’n populair advertentieplatform is geworden. Met meer dan 2,8 miljard maandelijkse actieve gebruikers biedt Facebook adverteerders een enorm bereik. Daarnaast biedt het platform geavanceerde targeting opties, waarmee bedrijven specifieke demografische groepen kunnen bereiken.

Stappenplan voor adverteren op Facebook

 1. Doelen stellen: Begin met het definiëren van wat je wilt bereiken. Wil je meer websitebezoeken, conversie, betrokkenheid bij een bericht, of naamsbekendheid? Je doel bepaalt je advertentiestrategie.
 2. Budget bepalen: Beslis hoeveel je wilt uitgeven. Facebook werkt met een biedsysteem, waarbij je kunt kiezen voor een dagelijks of levenslang budget.
 3. Doelgroep kiezen: Een van de sterkste punten van Facebook-advertenties is de mogelijkheid tot targeting. Je kunt kiezen op basis van locatie, leeftijd, geslacht, interesses, gedrag, en meer.
 4. Advertentieformaat selecteren: Facebook biedt verschillende advertentie-indelingen, zoals afbeelding, video, carrousel, en diavoorstelling. Kies het formaat dat het beste bij je boodschap en doelgroep past.
 5. Ontwerp je advertentie: Zorg voor aantrekkelijke visuals en overtuigende teksten. Houd rekening met de mobiele gebruikers en zorg dat je advertentie ook daar goed uitziet.
 6. Plaatsing kiezen: Naast het hoofdplatform van Facebook kun je ook adverteren op Instagram, Messenger en het Audience Network.
 7. Biedstrategie en optimalisatie: Kies hoe je wilt bieden (bijv. kosten per klik of kosten per impressie) en stel automatische optimalisaties in.
 8. Lancering en monitoring: Zodra je tevreden bent met je advertentie, lanceer je deze. Houd de prestaties in de gaten via de Facebook Ad Manager.
 9. Analyseren en aanpassen: Gebruik de verzamelde gegevens om te zien wat werkt en wat niet. Optimaliseer je campagnes door kleine aanpassingen te maken en te testen.
adverteren op facebook

Een essentiële stap voordat je kunt beginnen met adverteren op Facebook, is het aanmaken van een advertentieaccount. Hier is een stapsgewijze handleiding om je te helpen:

Hoe maak je een advertentieaccount aan op Facebook?

 1. Ga naar Facebook Advertentiebeheer: Log in op je Facebook-account en ga naar Advertentiebeheer.
 2. Kies voor ‘Advertentieaccounts’: In het menu aan de linkerkant vind je een optie die ‘Advertentieaccounts’ heet. Klik hierop.
 3. Klik op ‘Account aanmaken’: Rechtsboven zie je een groene knop met de tekst ‘Account aanmaken’. Door hierop te klikken, start je het proces van het aanmaken van een nieuw advertentieaccount.
 4. Vul je gegevens in: Er wordt gevraagd naar verschillende gegevens, waaronder de naam van het advertentieaccount, de naam van je bedrijf, de tijdzone en de valuta. Vul alle vereiste velden in.
 5. Stel advertentiebetalingsinformatie in: Voordat je kunt adverteren, moet je een betalingsmethode koppelen aan je advertentieaccount. Dit kan een creditcard, PayPal of een andere ondersteunde betalingsmethode zijn, afhankelijk van je regio.
 6. Voeg mensen toe aan je advertentieaccount: Als je met een team werkt of als je wilt dat anderen toegang hebben tot je advertentieaccount, kun je ze hier toevoegen. Je kunt verschillende rollen toewijzen, zoals beheerder, adverteerder of analist, afhankelijk van wat je wilt dat ze kunnen zien of wijzigen.
 7. Koppel je Facebook-pagina: Als je al een Facebook-pagina voor je bedrijf hebt, koppel deze dan aan je advertentieaccount. Dit maakt het gemakkelijker om advertenties te maken die gerelateerd zijn aan je pagina.
 8. Klaar!: Eenmaal ingesteld, kun je beginnen met het maken van je eerste advertentiecampagne!

Denk eraan om regelmatig terug te keren naar je advertentiebeheer om de prestaties van je advertenties te controleren en optimalisaties door te voeren waar nodig.

Voordelen van adverteren op Facebook

 1. Enorm bereik: Met miljarden gebruikers wereldwijd biedt Facebook een ongeëvenaard publiek.
 2. Geavanceerde targeting: Richt je specifiek op de mensen die het meest relevant zijn voor je bedrijf.
 3. Flexibiliteit: Verschillende advertentie-indelingen en plaatsingsopties betekenen dat je de perfecte advertentie voor jouw behoeften kunt creëren.
 4. Meten en optimaliseren: Met uitgebreide analytics kun je de ROI van je facebook advertenties nauwkeurig meten en optimaliseren.

Nadelen van adverteren op Facebook

 1. Concurrentie: Veel bedrijven adverteren op Facebook, wat kan leiden tot verzadiging en hogere advertentiekosten.
 2. Complexiteit: Met zoveel opties kan het platform in het begin overweldigend zijn voor beginners.
 3. Privacy: Facebook heeft te maken gehad met privacykwesties, wat sommige gebruikers kan afschrikken.
 4. Veranderende algoritmes: Facebook verandert regelmatig zijn algoritme, wat invloed kan hebben op de zichtbaarheid en effectiviteit van advertenties.

Hoe kies je de juiste doelgroep voor adverteren op Facebook?

De juiste doelgroep kiezen voor je Facebook-advertenties is cruciaal voor het behalen van het gewenste resultaat. Het bepalen van je doelgroep heeft direct invloed op het succes van je advertentiecampagne. Hier zijn enkele stappen en overwegingen om je te helpen de juiste doelgroep te selecteren:

 1. Definieer je ideale klant: Voordat je gaat beginnen met adverteren op Facebook en je je doelgroep op Facebook kunt kiezen, moet je eerst duidelijk hebben wie je ideale klant is. Denk aan demografische kenmerken zoals leeftijd, geslacht, locatie, opleidingsniveau, beroep, enz.
 2. Gebruik Facebook’s Gedetailleerde Targeting: Facebook biedt gedetailleerde targetingopties waarmee je mensen kunt bereiken op basis van hun interesses, gedrag, en meer. Hier kun je specificeren of je mensen wilt bereiken die geïnteresseerd zijn in een bepaald onderwerp, bepaalde apps gebruiken, of een bepaald koopgedrag hebben.
 3. Aangepaste doelgroepen: Als je al een klantenlijst, e-maillijst of websiteverkeer hebt, kun je aangepaste doelgroepen maken. Hiermee kun je eerdere bezoekers of klanten opnieuw targeten op Facebook.
 4. Lookalike doelgroepen: Als je al een succesvolle aangepaste doelgroep hebt, kun je Facebook vragen een ‘lookalike’ doelgroep te maken. Dit zijn mensen die vergelijkbaar zijn met je bestaande klanten of bezoekers en dus waarschijnlijk geïnteresseerd zijn in je aanbod.
 5. Segmentatie: Overweeg om je doelgroep te segmenteren in verschillende groepen. Door verschillende advertenties voor verschillende segmenten te maken, kun je je boodschap beter afstemmen op elk segment, wat kan leiden tot betere resultaten.
 6. Test en optimaliseer: Het is onwaarschijnlijk dat je bij je eerste poging de perfecte doelgroep vindt. Maak gebruik van A/B-testen om verschillende doelgroepen te vergelijken en te zien welke het beste presteert. Op basis van deze resultaten kun je je doelgroep verder verfijnen.
 7. Begrijp de Facebook-doelgroepstatistieken: Maak gebruik van de tools die Facebook biedt om inzicht te krijgen in wie je advertenties ziet en wie erop klikt. Dit kan je waardevolle informatie geven over welke segmenten van je doelgroep het meest betrokken zijn bij je advertenties.
adverteren op facebook stappenplan

A/B testen met adverteren op Facebook

A/B-testen, ook bekend als split-testen, is een essentiële techniek in de wereld van digitale marketing. Door verschillende versies van een advertentie te testen, kun je inzicht krijgen in wat het beste werkt voor je doelgroep. 

Wat is A/B-testen?

Bij A/B-testen maak je twee of meer varianten van een advertentie om te bepalen welke versie het beste presteert. Elke variant verschilt op één specifiek aspect, zoals de afbeelding, tekst of call-to-action. Door de prestaties van de verschillende versies te vergelijken, kun je geïnformeerde beslissingen nemen over je advertentiestrategie.

Zo kun je A/B-testen toepassen bij het adverteren op Facebook:

 1. Doel bepalen: Voordat je begint, moet je een duidelijk doel voor ogen hebben. Wil je bijvoorbeeld de klikfrequentie (CTR) verhogen, meer conversies genereren, of de kosten per conversie verlagen?
 2. Variabele kiezen: Bepaal welk aspect van de advertentie je wilt testen. Dit kan de afbeelding, de kop, de beschrijving, de call-to-action-knop of zelfs de doelgroep zijn. Test idealiter slechts één variabele tegelijk om duidelijke resultaten te krijgen.
 3. Advertentievarianten maken: Maak twee of meer advertenties die identiek zijn op één variabele na. Bijvoorbeeld, als je afbeeldingen test, gebruik je dezelfde tekst, kop, beschrijving en doelgroep, maar verander je alleen de afbeelding.
 4. Gelijk budget en looptijd instellen: Zorg ervoor dat elke variant van de advertentie een gelijk budget en een gelijke looptijd heeft om de resultaten vergelijkbaar te maken.
 5. Lancering en monitoring: Lanceer je A/B-test en monitor de resultaten via de Facebook Ad Manager.
 6. Resultaten analyseren: Aan het einde van de testperiode analyseer je welke advertentievariant beter heeft gepresteerd op basis van je vooraf bepaalde doel. Kijk bijvoorbeeld naar de CTR, de kosten per klik (CPC), de conversieratio of andere relevante statistieken.
 7. Implementeer de winnende variant: Gebruik de inzichten uit je test om toekomstige advertentiecampagnes te optimaliseren. Als een bepaalde afbeelding bijvoorbeeld aanzienlijk beter presteerde dan een andere, overweeg dan om soortgelijke afbeeldingen te gebruiken in toekomstige advertenties.

Belangrijke overwegingen:

 • Statistische significantie: Zorg ervoor dat je resultaten statistisch significant zijn. Dit betekent dat de resultaten waarschijnlijk niet alleen op toeval berusten. Er zijn online tools beschikbaar die je kunnen helpen te bepalen of je testresultaten significant zijn.
 • Niet over-optimaliseren: Hoewel A/B-testen waardevolle inzichten kan bieden, kan overmatig testen en optimaliseren op korte termijn je resultaten vertekenen en je langetermijnstrategie in de weg staan.

 

Facebook-advertenties koppelen aan Instagram

Instagram is eigendom van Facebook. Daarom is het advertentieplatform van Facebook naadloos geïntegreerd met Instagram. Hierdoor kunnen adverteerders gemakkelijk advertenties maken die zowel op Facebook als op Instagram worden weergegeven. Laten we eens kijken hoe je Facebook-advertenties kunt koppelen aan Instagram:

Zo koppel je je Instagram-account aan je Facebook-pagina:

 1. Ga naar de instellingen van je Facebook-pagina.
 2. Klik op ‘Instagram’ aan de linkerkant.
 3. Klik op ‘Account koppelen’ en log in op je Instagram-account.


Maak je advertentie in Facebook Advertentiebeheer
:

 1. Start zoals gewoonlijk het proces om een nieuwe advertentie te maken in het Facebook Advertentiebeheer.
 2. Wanneer je bij de ‘Plaatsing’ sectie komt, zorg ervoor dat je zowel ‘Facebook’ als ‘Instagram’ selecteert. Als je alleen op Instagram wilt adverteren, deselecteer dan de Facebook-opties.


Kies je advertentie-indeling

Sommige advertentie-indelingen die beschikbaar zijn op Facebook zijn ook beschikbaar op Instagram, zoals de carrousel, foto, video, en collectie. Zorg ervoor dat je een formaat kiest dat goed werkt op beide platforms.

Voer je advertentie-inhoud in

Gebruik visuals en teksten die relevant zijn voor zowel je Facebook- als Instagram-publiek. Houd rekening met het vierkante of verticale formaat dat het beste werkt op Instagram.

Voltooi je advertentie en start de campagne

Zodra je tevreden bent met je advertentie-instellingen en -inhoud, voltooi je het proces en lanceer je de campagne.

Monitor prestaties afzonderlijk

Hoewel je een advertentie maakt die op beide platforms wordt weergegeven, is het essentieel om de prestaties afzonderlijk te monitoren. Instagram en Facebook hebben verschillende gebruikersgedragingen, en wat op het ene platform werkt, werkt misschien niet op het andere. Ga naar je Facebook Advertentiebeheer en bekijk de prestatiegegevens voor zowel Facebook als Instagram.

Belangrijke overweging:

Formaat en ontwerp: Instagram heeft traditioneel een meer visueel en esthetisch karakter dan Facebook. Hoewel een advertentie op beide platforms kan werken, kan het nuttig zijn om enige tijd te besteden aan het optimaliseren van de visuele inhoud voor Instagram om ervoor te zorgen dat deze overeenkomt met de esthetiek van het platform.

 •  
adverteren op facebook

Adverteren op Facebook is een krachtig middel

Adverteren op Facebook kan een krachtig middel zijn voor bedrijven van alle groottes. Het biedt een unieke kans om een specifiek publiek te bereiken met gerichte berichten. Hoewel er enkele nadelen zijn, wegen de voordelen, mits goed gebruikt, zwaarder. Door je te verdiepen in de mogelijkheden en te leren van je ervaringen, kun je het meeste uit je Facebook-advertentiebudget halen. 

Doelgroep keuze

Het kiezen van de juiste doelgroep op Facebook kan het verschil betekenen tussen een succesvolle advertentiecampagne en verspild advertentiebudget. Neem de tijd om te begrijpen wie je wilt bereiken en waarom, en gebruik vervolgens de krachtige tools die Facebook biedt om die mensen effectief te targeten. En vergeet niet: testen, analyseren en optimaliseren zijn de sleutels tot succes!

A/B -testen

A/B-testen is een krachtige methode om de effectiviteit van je Facebook-advertenties te verbeteren. Door voortdurend te testen en te optimaliseren, kun je je advertentiebudget efficiënter besteden en betere resultaten behalen. Start met duidelijke doelen, voer je tests zorgvuldig uit en gebruik de verzamelde gegevens om je advertentiestrategie te informeren.

Instagram koppelen

Het koppelen van Facebook-advertenties aan Instagram vergroot je bereik en stelt je in staat om twee verschillende, maar overlappende, doelgroepen te targeten. Door gebruik te maken van de geïntegreerde advertentiemogelijkheden van Facebook en Instagram, kun je een samenhangende en effectieve cross-platform advertentiestrategie creëren.

Wil jij hulp bij het adverteren op Facebook en Instagram? Bij The Success Agency helpen we je graag. Plan een gratis groeiscan in om te kijken wat wij voor jouw bedrijf kunnen betekenen!

Nog niet genoeg gelezen? Here's more...